Zelf lijm maken recepten

Hieronder hebben wij verschillende recepten geplaatst, om zelf thuis lijm te maken. De ene is wat makkelijker en sneller dan de andere maar de ander is misschien wel weer beter voor jouw klus.

Zelf hebben wij deze lijmen ook gemaakt, dus ook onze ervaring met de manier van maken en de lijm zelf hebben wij erbij gezet.

Aardappelzetmeel lijm

Ervaring met aardappelzetmeel lijm:

Het zelf maken van de aardappelzetmeel lijm is bij ons niet gelukt. De handelingen die je moet uitvoeren zijn niet zo geheel makkelijk, de aardappels moeten zo fijn mogelijk zijn en het koken duurt ook nog vrij lang.

Wij raden deze manier dus eerlijk gezegd af.

Ervaring met bloemlijm manier 1; kookmethode

De lijm die wij hadden gemaakt met de eerste manier op bloemlijm te maken beviel bij ons redelijk goed, de lijm was niet al te moeilijk te maken, echter vereist deze manier wel een kookmoment, waardoor dit voor jullie niet geschikt is om zelfstandig te maken.

De lijm plakt goed, alleen verschrompeld de lijm het papier zeer erg, dit is wellicht te voorkomen door de lijm geleidelijker uit te smeren.

Zowel de lijm die we een week hebben laten staan als de lijm die wij direct na het maken hebben gebruikt leveren hetzelfde resultaat.

Ervaring met bloemlijm manier 2: schudmethode

Onze ervaring met deze manier van maken is dat het een heel simpele en snelle manier is om de lijm te maken. Echter is de lijm erg vloeibaar, dit valt wel op te lossen door er minder water of meer bloem bij te doen. De lijm is ook erg fijn om te maken omdat je er vrijwel niks voor nodig hebt, aan een plastic (boterham)zakje en wat bloem en water heb je genoeg. Wel merkte wij dat de lijm zodra het gelijmd is en je de voorwerpen van elkaar af wilt halen erg korrelig is en ook vrij makkelijk los te krijgen is. De lijm is dus niet heel erg sterk, maar heb je snel een beetje lijm nodig om wat te knippen en te plakken, dan is deze lijm zeker te gebruiken. Het voordeel is ook dat er geen giftige stoffen inzitten, dus mocht er iemand per ongeluk wat in zijn of haar mond stoppen is dat geen ernstig probleem. Dit raden we natuurlijk wel af, probeer ten allen tijde te voorkomen dat er lijm wordt gegeten.


 

Gelatinelijm

Ervaring met gelatinelijm

De gelatinelijm beviel ons erg goed. Het plakte erg goed en was erg egaal. De papier verschrompelde weinig door de lijm en tevens bleef de lijm vrij flexibel en werd dus niet keihard, maar bleef wel goed plakken. Er was geen verschil te merken tussen de lijm die we een week eerder hadden gemaakt en de lijm die we meteen na het maken gebruikt hebben, echter dient de lijm wel eerst opnieuw te worden verwarmd om het te kunnen gebruiken, zodra het even is blijven staan, dit is dus wel een minpuntje, aangezien het zo minder geschikt is voor kinderen, ook omdat deze methode een kookproces vereist. Wel bleef de lijm vrij lang goed. Wij raden deze lijm dus wel aan

Maizenalijm

Ervaring met maizenalijm:

De maïzenalijm plakt goed, maar dient gelijk na het maken gebruikt te worden, zodra de lijm een tijdje heeft gestaan verliest hij zijn werking. De lijm wordt erg hard na het gebruik, waardoor de lijm ook korrelig wordt en het papier verschrompeld.